Új kedvenc vacsora feltétünk, a háztáji májas. Összetétele: 75% csirkemáj, 14% tejföl, 9% darált sertéshús, 2% zsír (kacsazsír, libatepertő) só, bors. Nyomokban vöröshagymát tartalmaz. Fokhagymát is felhasználó üzemben készült. Valahogy így …
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 10 dkg darált darált sertéshús, amit vöröshagymán párolódott egy másik ételhez
- 1 kis doboz tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 3 evőkanál kacsazsír
- némi libatepertő (most testhájból sütöttünk zsírt, abból, a másik fele ment a fagyasztóba a következő májashoz)
A májat tisztítás után apróra daraboltam és a kacsazsíron puhára sütöttem. Közben borsoztam, megkapta az apróra vágott fokhagymát is. Amikor elkészült, sóztam és összekevertem a hűtőből kivett darált hússal (máskor mehet együtt, ha az nincs kész). Hozzátettem a libatepertőt és bevetettem a robottechnológiát (botmixer). Amikor homogén lett, hozzákevertem a tejfölt, és adtam neki még egy kis mixert. Ezután már csak annyi dolga van, hogy néhány órát pihen a hűtőben, amíg a zsiradékok megszilárdulnak és szép kenőmájasos lesz az állaga. Meg az ízeknek sem árt az a kis pihenés. Kész! Lehet kenni!
Kiemelném, hogy direkt kiszámoltam, 579 Ft-ra jön ki a kilóára. Lehet összehasonlítani a bolti májasok árával. A főzési idővel együtt is körülbelül 30 perc, amíg elkészül a fenti adag. Szerintem megéri.
kb. 80 dkg májas lett belőle.
A kép mellé odaképzelem az illatokat is! Fincsi! 🙂
Holnap reggel, amikor a srácokat viszem, mellékelek majd egy kis kóstolót is, már odakészítettem.