Gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel, ami ráadásul szép színes és az otthon rendelkezésre álló zöldségek figyelembevételével tetszés szerint variálható is. Nálunk most szombaton így alakult…
Szombati ebédre az alábbi feltételek voltak adottak:
- lehetőleg ne kelljen sok időt állni mellette
- tarja legyen benne (ez Peti kérése volt)
- finom legyen, ami általánosnak mondható elvárás a konyhánkban 🙂
Ezek alapján állt össze az alábbi kaja, amihez a piacot járva még azt is hozzágondoltam, hogy egy füst alatt a leves is legyen megoldva vele, tehát a szerint vásároltam hozzá. Végül az alábbiakból dolgoztam, hogy a kétfogásos ebéd gyorsan-frissen meglegyen:
- 6 szép nagy szeletre elég tarja
- 1 csokor friss sárgarépa
- 1 kisebb padlizsán
- bő 1 kg burgnyik
- 1 közepes fej karfiol
- olívaolaj érzésre
- só, frissen őrölt bors, két babérlevél, 1 db adalékmentes zöldségleves koncentráció
Az összes zöldséget megpucoltam, ízlés szerint daraboltam (krumplit hasábra, répát karikáztam, padlizsánt félkarikákra, persze héjastól, karfiolt virágjaira). Mindent zutty bele egy nagy fazékba (kivéve a padlizsánt), felöntöttem a minimálisan szükséges vízzel, és első forrás után kb. 5 percig főztem.
Közben a tarját mostam, szeleteltem, sóztam és borsoztam.
A zöldségeket – a vízből a lecsepegtetést lazára véve – átpakoltam a kiválasztott sütőegységbe, jól teleraktam. Annyit hagytam csak a levesben, amennyi a léhez passzolt, mivel még egy kis cérnametéltet is szántam bele betétnek. Ahogy a zöldséget halmoztam, néha kicsit sóztam és őröltem rá borsot, és olyan pingáljunk valamit alapon spricceltem rá olívát. A tetejére jött a hús, és kb. 70 percig ült a sütőben letakarva, meg 15 percet szabadon, grill fokozaton.
(A leves persze visszakerült a tűzre, került bele só, bors és babérlevél, a koncertcka és a végén a cérna.)
Így sikerült, nekem nagyon bejött. Egyébként a rajta sült hús nélkül már a zöldség is szuper kaja lett volna önmagában, de nem rontotta el a tarja sem. (Plusz egy bónusz kép az átszellemült desszert fogyasztásról.)
Ezt kortyolgattuk hozzá, passzolt:
Szent Gaál Kastély – Cabernet Franc Barrique 2009