zöldséges tarja

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel, ami ráadásul szép színes és az otthon rendelkezésre álló zöldségek figyelembevételével tetszés szerint variálható is. Nálunk most szombaton így alakult…

Szombati ebédre az alábbi feltételek voltak adottak:

  • lehetőleg ne kelljen sok időt állni mellette
  • tarja legyen benne (ez Peti kérése volt)
  • finom legyen, ami általánosnak mondható elvárás a konyhánkban 🙂

Ezek alapján állt össze az alábbi kaja, amihez a piacot járva még azt is hozzágondoltam, hogy egy füst alatt a leves is legyen megoldva vele, tehát a szerint vásároltam hozzá. Végül az alábbiakból dolgoztam, hogy a kétfogásos ebéd gyorsan-frissen meglegyen:

  • 6 szép nagy szeletre elég tarja
  • 1 csokor friss sárgarépa
  • 1 kisebb padlizsán
  • bő 1 kg burgnyik
  • 1 közepes fej karfiol
  • olívaolaj érzésre
  • só, frissen őrölt bors, két babérlevél, 1 db adalékmentes zöldségleves koncentráció

Az összes zöldséget megpucoltam, ízlés szerint daraboltam (krumplit hasábra, répát karikáztam, padlizsánt félkarikákra, persze héjastól, karfiolt virágjaira). Mindent zutty bele egy nagy fazékba (kivéve a padlizsánt), felöntöttem a minimálisan szükséges vízzel, és első forrás után kb. 5 percig főztem.

Közben a tarját mostam, szeleteltem, sóztam és borsoztam.

A zöldségeket – a vízből a lecsepegtetést lazára véve – átpakoltam a kiválasztott sütőegységbe, jól teleraktam. Annyit hagytam csak a levesben, amennyi a léhez passzolt, mivel még egy kis cérnametéltet is szántam bele betétnek. Ahogy a zöldséget halmoztam, néha kicsit sóztam és őröltem rá borsot, és olyan pingáljunk valamit alapon spricceltem rá olívát. A tetejére jött a hús, és kb. 70 percig ült a sütőben letakarva, meg 15 percet szabadon, grill fokozaton.

(A leves persze visszakerült a tűzre, került bele só, bors és babérlevél, a koncertcka és a végén a cérna.)

Így sikerült, nekem nagyon bejött. Egyébként a rajta sült hús nélkül már a zöldség is szuper kaja lett volna önmagában, de nem rontotta el a tarja sem. (Plusz egy bónusz kép az átszellemült desszert fogyasztásról.)

Ezt kortyolgattuk hozzá, passzolt:
 Szent Gaál Kastély – Cabernet Franc Barrique 2009

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük