mazsolás-banános kalács

mazsolás-banános kalács

Ez most már annyira jól sikerült (de komolyan), hogy rögzítem a kalács receptemet, és mostantól a különféle töltelékekkel, ízesítéssel operálok majd. A következő tuti, hogy mákos kalács lesz. Ha valakinek van kedve kísérletezni, akkor én így sütök kalácsot:

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 pohár (175 gr) kefir
  • 6 evőkanál cukor
  • 5 dkg margarin, még jobb ha vaj
  • némi só
  • 1 tojás

A töltelékhez ebben az esetben 1 nagy érett banán, egy nagy marék mazsola és egy jó löttyintésnyi rum szükséges.

Így csinálom:

A cukrot a tejbe szórom és futásnak indítom az élesztőt. A kimért liszteket összekeverem egymással meg a sóval. Amikor az élesztő már elszaladt, a tejhez adom a margarint és a kefirt is. Ebből szép tésztát gyúrok, épp ha kicsit visszaüt, akkor jó, nem kell olyan keménynek lennie, mintha kenyeret sütnénk. A tésztát letakarom és hagyom, hogy a duplájára keljen.

Közben a tölteléket előkészítem: ez roppant egyszerű, mazsolát a rumba dobom, a félkarikákra aprított banánt pedig szintén hozzáadom. Néhány perecenként átforgatom, hogy minden darabnak legyen lehetősége részegedni.

A megkelt tésztát kettéveszem, kinyújtom és elosztom rajta a tölteléket, majd szorosan feltekerem. A két rúdból már csak fonni kell. Lehetne háromba is venni, akkor sokkal szebb lenne a végeredmény, viszont az már nagyon macerás nem elég férfias. A macsó kalács két fonatból készül. Az összekevert egész tojással alaposan megkenem és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 60 perc alatt szépen átsül, figyelem úgy 40 perctől, hogy ha a teteje túl gyorsan barnul, akkor teszek rá sütőpapírt, nehogy megégjen.

Amikor kész és kivettem, a maradék tojással vagy egy kis tejjel még egyszer átkenem. Voilà! Kész a finom kalács mindenki örömére. Ja, még egy óráig mindenki fogja vissza magát, annyi időt illik adni neki, mielőtt megszegjük.

Az enyém ilyen lett, ez már persze csak a fele, a másik felét valaki megette 🙂

mazsolás-banános kalács
mazsolás-banános kalács
mazsolás-banános kalács belülről
mazsolás-banános kalács belülről

Egy gondolat “mazsolás-banános kalács” bejegyzéshez

  1. És másnap is tudja a nevemet, meg az emilemet, bár az igaz, hogy a böngészőt azóta nem indítottam újra. Ez a következő kísérlet része lesz. 😉

    A kalács különben követendő példának is tekinthető, mentem a receptet. Mentem, hogy lementsem a receptet. Vagy klikkeltem. Orbán mindegy, azaz Alea iacta est, vagyis a recept el van mentve. Hm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük