lecsó ültetett tojással

Ez az, amire most mondhatjuk, hogy az aktuális kedvenc variációm a lecsóra.

A főzés alkalmával kép is készült (este tizenegy előtt valamivel már ilyenre is akad ideje az embernek 🙂 ) és így most itt is megoszthatom ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt. A bal felső tojás szív alakját kezdőknek nem ajánlom!
Amire mindenképpen szükség lesz:

  • 1 kg paprika (ízlés szerint lecsó, tv, zöld, de a legjobb hatás érdekében vegyesen, a lényeg, hogy magyar legyen)
  • 2 szép fej vereshagyma
  • 2-3 szép paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg mangalica szalonna
  • 3-4 szelet vékonyabb húsos szalonna
  • 4 szép tojás (minimum M) az ültetéshez
  • sóból nem sok, piros fűszerpaprikából egy kevés, frissen őrölt fekete bors az bátran, leheletnyi kömény nem árt neki

A főzési idő:

1 igazán hosszú lépésnél semmiképpen sem több. Ha az ember nagyon szomjasan kezd neki, akkor legyen két lépés.

S a miként:

A felkockázott mangalicát zsírjára sütjük, majd amikor már félig kész, akkor a csíkokra vágott kolozsvárit is közé hintjük. Amikor a szalonna pont jó, tegyük hozzá a hagymát és szépen üvegesre, ahogy a nagykönyvben. Vizet még véletlenül se tegyünk rá, mert akkor agyoncsapjuk a következő részt. A kész hagymára jöhet a fűszerpaprika. Adjunk neki időt, hogy a zsírban szépen kioldódjon minden színanyag. Ha elégedettek vagyunk, akkor dobjuk rá az ízlés szerint darabolt paprikát (én karikázni szoktam). Ha már összeesett, állítsuk be a levét. Azaz öntsük fel egy kis vízzel. Hogy pont mennyivel, azt érzésből kell megállapítani, a gyakorlat segít. A cél a megfelelő szaftosság, de ne legyen leves. Hagyjuk felforrni.

Amikor rotyogni kezd, adjuk hozzá a fűszereket (fokhagymát még semmi esetre se!), és adjunk neki még egy kis időt, lehetőleg alacsony lángon. Ne siettessük, úgyis hamar elkészül az étel. Van egy pont, amikor azt mondanánk a paprikára, hogy no, még adok neki 2 percet; ezt a pillanatot válasszuk ahhoz, hogy a felaprított fokhagymát és a cikkekre vágott paradicsomot is hozzáadjuk. Keverés, majd adjuk meg neki azt a két percet, ami jár.

Figyelem! Most következik az ültetés. Egyszerűbb oldaláról nézve imigyen cselekedjünk: 1. vegyük egészen alacsonyra a lángot, hőfokot, ilyesmit. 2. a tojásokat egyesével üssük fel és amúgy a héjából szépen ültessük rá a lecsóra (lásd illusztráció). 3. szinte azonnal fedjük le az edényt és kb. fél perc múlva a maradék lángot is zárjuk el. Fedő marad rajta.

A lecsó hője és a bezárt gőz elvégzi a többi munkát, nem kell aggódni a nyers tojás miatt. 10 perc pihentetés után (szépen meg lehet addig teríteni, koccintani, ilyesmi) már tálalhatunk is. A leírtak ellenére könnyű étel, nem terheli a gyomrot, vacsorára is kiváló.


Jó étvágyat hozzá!

Egy gondolat “lecsó ültetett tojással” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük