iskola

Tegnap Anyukája segítségével Peti beiratkozott* a kinézett iskolába. Innentől kezdve csak várakozni lehet, ha minden igaz, akkor április 26-án (vagy addig?) lesz végső eredménye a beiratkozásnak. Utána lehet örülni, vagy fellebbezni, vagy intézkedni.

* Pontosabban jelezte beiratkozási szándékát, mert az én szótáramban a beiratkozás nem azt jelenti, mint a mai általános iskolai szógyakorlatban.

Ugye kötelezően be kellett jelölni az iratkozáskor, hogy erkölcstan vagy hittan oktatásban részesüljön majd a gyermek. Utóbbi esetben azt is meg kellett volna adni, hogy milyen egyház hittanoktatását tartjuk kívánatosnak, amellyel együtt ahhoz is hozzájárulunk, hogy átadja az iskola a gyermek nevét az adott egyháznak. Pontosan minek is? Mindegy, nincs jelentősége, csak egy kicsit erősnek tartottam.

Mondjuk én már a “kötelező” és “erkölcs” szavak kapcsolatát is kicsit furcsának tartom, mert az erkölcs nem lehet kötelező.  Persze én meg tévedhetek. Amúgy meg ha valóban komolyan vesszük a két új kötelezően választható tananyagot, akkor nem látom be, hogyan lehet “vagy” módon elválasztani őket. Mintha a hit és az erkölcs kiváltanák egymást?

Gondolom majd megfelelő erkölcs/etika képesítésű oktatók hiányában amúgy is a hittant oktató személy tartja mindkét foglalkozást, olyan módon, ahogy ő jónak látja.

Ez az egész legfeljebb csak arra jó, hogy már kisiskolás korunkban megossza a gyerekeket, akiknek a szülei saját világnézetük alapján így vagy úgy döntöttek…

4 hozzászólás “iskola” bejegyzéshez

  1. ja, teljesen egyetértek az új töltelék / idő- és energiarabló / kötelezően választható tantárgyakkal kapcsolatban!

  2. Teljesen egyetértek az előttem szólóval, az erkölcsöt alapvetően amúgy is a családból tanulja a gyerek, ha meg ott sincs erkölcs, vagy van ugyan, de nem figyelnek eléggé a tovább”örökítésére”, akkor az iskola egész nyugodtan a feje tetejére is állhat és még örülhet neki, ha a gyermek le sem sz@rja.
    Aki ezeket kitalálja az maga soha nem járt iskolába, vagy legalábbis soha nem ment vissza, amióta (a múlt évezredben) ott leérettségizett. Abszurdum!

    1. Nem hiszem, de mondjuk azért el tudok képzelni egy “A modern poézis, avagy a rákkenroll etikája” témát Fischer vendégelőadásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük