első októberi kenyerünk

A hétvégére gondoltam kenyeret sütni szombaton, a szokásos módon, kenyérsütőben. Aztán a kenyér másként gondolta, és némi kitérők után a sütőben kötött ki. Addigra másfélszeresére nőtt, így az eredmény a szokásosnál lényegesen nagyobb, 1,4 kg-os lett, de nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy bár már korábban is kacérkodtam vele, hogy a sütőben kellene sütni, ezután biztosan csak ott fogok. Na jó, sokkal többet fogok ott kenyeret sütni, mint eddig. Az eredmény össze sem hasonlítható a kenyérsütő sütésével, bár azokat is kedvelem.

Kicsit majd többet kell foglalkozni a kenyér formázásával, például hogy ne legyenek hajtások a tésztában, mert a sütőben most így egy cseppet  szétnyílt, de hát nem voltak ideálisak a körülmények. Legközelebb már remélem kicsit nyugisabb feltételek mellett állok neki.

Egyébként ez egy 40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt + 50 dkg finomliszt keverékéből készült kenyér, egyelőre még élesztős változatban. Ez lesz a következő lépés, mármint hogy kovászra váltsunk. Még a héján is dolgozni kell, bár most is spricceltük vízzel, de majd kicsit gyakrabban kell sütés közben, hogy több fényt kapjon.

Azért az eredménnyel elégedettek vagyunk és ami a lényeg, a fiúknak is nagyon ízlett! 🙂

A végeredmény (a ledarabolt részek azért vannak így szétesve, mert még pihentetni kellett volna, de nagyon éhes volt már mindenki, mire kisült, ma már szépen szelhető volt):

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük