Ez a példány most Húsvétra készült és Halásztelken sült, de annyira bevált már – mivel szerintem a 6-7. alkalommal készült -, hogy bátran tekinthető családi alapsüteménynek. Ráadásul a mostani alkalommal továbbfejlesztettük a receptet! Akkor tehát következhet a mit és hogyan rész…
Kelesztési idő: 30 perc – Elkészítési idő: 30 perc – Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók
Tészta:
- 1 kg liszt
- 5 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 5 dl tej
- 4 evőkanál étolaj
- 5 dkg élesztő (nem szárított!)
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
Nyújtáshoz:
- 3 lelkes ember, aki nem fél a munkától
- 1,5 dl Jim Beam
- 3 dl házi pálinka
Töltelék:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 4 evőkanál kakaó (minél jobb, annál jobb)
Lekenéshez:
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
A tej felén megfuttatjuk az élesztőt, majd ha kész, összedolgozzuk a liszttel elkevert sütőporral, a tojások sárgájával, a cukorral, étolajjal, maradék tejjel és sóval. Jól kidagasztjuk, megkelesztjük. A margarint, cukrot és kakaót habosra keverjük, kész a töltelék. A megkelt tésztát hat részre osztjuk, és mindet tepsi nagyságúra nyújtjuk. A három segéderő lefogja a nyújtó lapot/deszkát/szilikont, stb. (El ne feledkezzünk közben a 3 lelkes munkás nyújtásáról, erre szolgálnak az előírt hozzávalók! Ez a lépés létfontosságú!)
Lekenjük a töltelékkel, feltekerjük és kettessével összefonjuk őket. A tepsit kivajazzuk és a 3 kalácsot beletesszük, lekenjük a felvert tojással és még egy kicsit kelesztjük.
A 200 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük, és még melegen lekenjük az olvasztott vajjal. Nem vesszük ki rögtön a tepsiből, hogy a kifolyt csoki ráragadhasson a kalács aljára. Langyosan már ehetjük.
Jó étvágyat!
Szerintem gyonyoru lett, no meg finom!!! Es a szorgos nyujtas ellenere sem lattam belole tobbet, mint amennyit 8 csorgo nyalu kicsi es nagy be tud falni 🙂
Jól hangzik ez a 30-as kalács és látványnak is elsőrendű! A fejenkénti 3 fertőtlenítő itóról nem is beszélve. Lehat, hogy a Jim Beam Gabónak jutott?
(itó becézve => itóka)